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Abstract: 

Q. Is the intent of 40 CFR 61.145(a)(2)(ii), regarding notification requirements for the 
demolition of "facility components," to require notice if demolishing asbestos-free load­
supporting structural members, or does it include asbestos-free facility components that are 
not load-supporting? 

A. The intent of 40 CFR 61.145(a)(2)(ii) is to regulate activities which involve the wrecking 
or displacement of load-supporting structural members, even if the combined amount of 
RACM is less than the threshold amount or there is no asbestos. If a facility component is 
removed or altered without wrecking or displacing any load-supporting structural members, 
it is not subject to the regulation, as long as the combined amount of RACM is below the 
threshold amount, or there is no asbestos. 

Letter: 

Mr. William H. Bullock

Process Industrial Hygienist

International Paper

6075 The Corners Parkway

Norcross, Georgia 30092


Dear Mr. Bullock:


This is in response to your letter dated June 1, 1993

requesting a clarification of the National Emissions Standards for Hazardous Air Pollutants 

(NESHAP) regulations regarding the notification requirements for the demolition of "facility 

components". 


You indicated in your letter that, based on your

interpretation of the rule, notification is not required when removing pieces of equipment 

such as evaporators, pumps, tanks, stacks, etc. because these units are not load­

supporting structural members and no asbestos is present. Specifically, you ask, "Is the 

intent of 40 CFR 61.145 (a)(2)(ii) to notify EPA if demolishing asbestos-free load-supporting 

structural members, or does this include asbestos free "facility-components" that are not 

load-supporting?" 


From the recent follow-up phone conversation with Chris Oh of my staff, it is evident that 

the examples you gave for "facility components" (i.e., "evaporators, pumps, tanks and 

stacks") can not generally be categorized as being either a facility or facility component that 

is not a load-supporting structural member. Considering that International Paper owns and 

operates many facilities in multiple states, it would be extremely difficult for EPA to conclude 

which components are non-supporting structural members and thereby exempt from the 

notification requirements. This would have to be done on a case by case basis. 


The intent of 40 CFR 61.145 (a)(2)(ii) is to regulate

activities which involve the wrecking or displacement of load-supporting structural 

members, (activities which are considered demolitions). For example, the removal of a tank 

and its load-supporting structural members or the dismantling of a stack, are activities which 

are considered demolitions under the NESHAP, and therefore, the notification requirements 

of 61.145(b)(1), (2), (3)(i) and (iv), and (4)(i) through (vii) and (4)(ix) and (xvi) apply even if 

the combined amount of RACM is less than the threshold amount or there is no asbestos. 


Additionally, if a facility component is removed or altered without wrecking or displacing any 

load-supporting structural members, it is not subject to the notification requirements of the 

asbestos NESHAP. For example, the removal of a pump, tank, evaporator, etc., if removed 

intact, without wrecking or displacing any load-supporting structural members, would not be 

subject to the notification requirements in the asbestos NESHAP if the combined amount of 

RACM is below the threshold amount or there is no asbestos. 


An owner or operator should contact the delegated State or local authorities for notification 

requirements involving demolition or renovation of any facility or facility components, since 

the State or local authorities may adopt more stringent requirements than the Federal 

asbestos NESHAP. 


This determination has been coordinated with EPA's Office of Enforcement and the 

Emission Standards Division of the Office of Air Quality Planning and Standards. If you 

have any questions, please contact Jeffery KenKnight of my staff at (703) 308-8728. 


Sincerely,


Steve Hoover, Chief

Technical Support Branch

Stationary Source Compliance Division

Office of Air Quality Planning and Standards


cc: Sims Roy, ESD (MD-13)

Charlie Garlow, OE (2242)

Tom Ripp, SSCD (6306W)

Chris Oh, SSCD (6306W)

Jeffery KenKnight, SSCD (6306W)
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